Hengelo, dat zijn wij!

We hebben een kerk. Twee zelfs. Een café. Nog een café. Een slager. Twee bakkers. Drie supermarkten. Een voetbalclub. Een sporthal. En zo kunnen nog wel even doorgaan. Wij leven ons leven van de Hummeloseweg tot de Ruurloseweg en van de Vordenseweg tot de Aaltenseweg. En in de buurtschappen daar vlak buiten. Natuurlijk vliegen we ook uit om elders in de wereld wat geld te verdienen of wat levenswijsheid op te halen. Maar we komen altijd weer terug naar dit dorp. En het gaat in Hengelo uiteindelijk om de mensen. Het gaat om jou. Om mij. Om jouw buurman. En om mijn buurman.

Samen zijn wij Hengelo. Samen vormen wij het dorp waarin we allemaal onze eigen voordeur hebben. Het dorp waar we kermis vieren. Het dorp waar we allemaal ooit stukjes oud brood naar de eendjes in de Bleijke hebben gegooid. En waar de allerjongsten dat nog steeds doen. Het dorp waarin we elke maandag in de krant met een schuin oog naar de uitslagen van Pax, DVO en Quintus kijken. Ook al hebben we niets met sport. Het dorp waar we allemaal een klein beetje motorbloed door de aderen hebben stromen. Al is het maar omdat Normaal zingt over de motorcross op het Hengelse Zand.

Motoren en paarden. Ja, wij hebben ook iets met paarden. Ons dorp heeft van vroeger uit veel aan deze dieren te danken. Vandaar dat onze carnavalsvereniging De Peardeknuppels heet. En vandaar dat ons dorp tijdens de carnaval even niet als Hengelo, maar als Knollendarp door het leven gaat. Paarden, ze liepen al voor de wagens waarmee de melkboeren hier rondreden om de melk bij de boeren op te halen en af te leveren bij de zuivelfabriek, vlakbij de paardenmarkt. Inmiddels is er van die traditionele markt weinig meer over. Al vormen de paaltjes in de Spalstraat nog een stille getuige van wat hier ooit was.

Dat betekent niet dat er nu niets meer is. Sterker nog: in Hengelo weten we samen dingen in stand te houden die elders al lang zijn verdwenen. Waar er aan alle kanten stratencircuits op de kalender worden doorgestreept, razen de motoren hier nog elk jaar rond op de Varsselring. En wat te denken van het zwembad? Nog niet zo lang geleden was deze ultieme bron van zomers vermaak hier ten dode opgeschreven. Dankzij de inzet van vele dorpsgenoten is deze trekpleister inmiddels echter weer springlevend. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn!

Iedereen kan bijdragen aan dit soort dorpssuccessen. Want Hengelo is niet de kerk, de supermarkt of de voetbalclub. Dit soort voorzieningen zijn uiteraard onlosmakelijk verbonden met ons dorp. Maar Hengelo, dat zijn wij. Het is aan ons om alles wat wij hier hebben in stand te houden. Daarbij staan we sterker als we samen zijn. Jij. Ik. Jouw buurman. Mijn buurman. En alle andere inwoners van ons prachtige dorp. De Stichting Dorpsbelang Hengelo brengt ons samen. Ben jij al lid? Snel doen! En vraag je buurman ook even! Dan kan een Hengeloër dit stukje over pakweg vijftig jaar met minstens zoveel enthousiasme nog eens opschrijven.

Geschreven door – Luuk Stam