Hengelopglasvezel

DOEL BEREIKT: 40% DEELNAME BINNEN, ‘T GEET OAN!!!

Trots mogen we melden dat we de gestelde target gehaald hebben: (ruim) 40% van de Hengelose huishoudens heeft JA gezegd tegen glasvezel. Op korte termijn van we met de bouwer Glashart in gesprek over het vervolg, uiteraard houden we jullie op de hoogte via deze site.

De volgende pagina’s blijven nog beschikbaar:

Werkgroep
Comité van aanbeveling 
Aansluitgebied 
Aanleg
Service- en informatiepunt 
Vragen
Providers
Fotopagina

De Kleine Clubactie
Klik hier om het verenigingsformulier te downloaden. Vul dit formulier in en lever het, liefst gelijktijdig met uw aanmelding, in bij Expert Arendsen. Halen we de 40% dan ontvangt de vereniging een bijdrage van € 10,– per op hun naam ingevuld formulier (uiteraard vindt er verificatie plaats).

Aanleg
DE AANLEG VAN HET GLASVEZELNETWERK IN 4 STAPPEN    terug


Stap 1. Graafwerkzaamheden
Om het glasvezelnetwerk te kunnen aanleggen, moet er in alle straten van Hengelo (G) worden gegraven. Glashart doet haar uiterste best om de overlast voor u tot een minimum te beperken.


Stap 2. De tuinboring
Met een tuinboring wordt de glasvezelkabel vanaf de straat naar uw woning geschoten. Daarbij blijft uw tuin uiteraard intact. Dit ‘schieten’ doen we bij voorkeur als de straat toch al bij u open ligt. We hoeven dan later niet nog een keer terug te komen om de tuinboring uit te voeren.


Stap 3. De aansluiting in uw woning
Een monteur komt langs om de glasvezelkabel vanaf de voorgevel naar binnen te brengen.

Uw woning is klaar voor de toekomst!


Stap 4. Aan de slag met glasvezel
Eenmaal afgemonteerd en geactiveerd door uw provider is het nog een kwestie van de (veelal bestaande) televisie-, telefonie- en internetkabels aansluiten.

FAQ
Waarom is snelheid zo belangrijk?
De snelheid van een internetverbinding bepaalt de mogelijkheden van deze verbinding. Een internetpagina kan uit teksten en afbeeldingen/foto’s bestaan. Hoe meer er op een internetpagina staat, hoe langer het opvragen van internetpagina kan duren. Spraak-, muziek- en videotoepassingen vereisen meer bandbreedte. Films downloaden vraagt bijvoorbeeld nogal wat capaciteit en duurt via de huidige internetverbinding vaak een hele tijd. Met een snelle verbinding via glasvezel kunt u niet alleen heel snel een film binnenhalen of sneller een internetpagina openen, ook het versturen van foto’s zal sneller gaan.

Ik heb een ISDN centrale, kan ik die blijven gebruiken?
Dit is afhankelijk van het dienstenaanbod van uw serviceprovider. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw provider. Hebt u nog geen serviceprovider? Selecteer op de homepagina van Glashart uw plaatsnaam. U ziet dan een overzicht met diverse lokale informatie waaronder de beschikbare providers in uw gemeente.

Ik gebruik 2 computers, kan dat straks nog?
De hoge snelheid van een glasvezelverbinding is bij uitstek geschikt om met meerdere computers tegelijkertijd te internetten. Met een glasvezelaansluiting is het mogelijk om uw computer zowel bedraad (ethernet), als draadloos (wifi) met internet te verbinden.

Ik heb een Hotmailadres, kan ik dat straks ook nog gebruiken?
Hotmail, Windows Live en Gmail zijn voorbeelden van e-mailaanbieders die hun diensten los van uw abonnement beschikbaar maken. Het al dan niet blijven gebruiken van deze dienst staat u geheel vrij en zal door de nieuwe aansluiting niet beperkt worden.

Werken internetprogramma’s als Skype ook over het glasvezelnetwerk?
Skype blijft werken zoals u bent gewend.

Hoe is de internetverbinding beveiligd met het oog op bankieren, thuiswerken en overig vertrouwelijk dataverkeer?
De beveiliging van data zoals bij internetbankieren vindt plaats op applicatieniveau (d.w.z. tussen de computer van de consument en die van de bank). Een glasvezelverbinding voldoet aan alle veiligheidseisen die hieraan worden gesteld.

Waarom zou ik me aanmelden voor een glasvezelaansluiting van Glashart?
Met een glasvezelaansluiting profiteert u van de snelst mogelijke verbindingssnelheid. Naast razendsnel internet en voordelige telefonie kunt u digitale televisie ontvangen. In HD kwaliteit en met een veel groter zenderaanbod. Bovendien bent u helemaal klaar voor nieuwe diensten van de toekomst. Deze zijn zonder glasvezelaansluiting niet toegankelijk. Met een glasvezelaansluiting – die u in de meeste gevallen niets hoeft te kosten – wordt uw huis bovendien meer waard.

Wat kan ik eigenlijk met de glasvezelverbinding?
Op dit moment kunt u al gebruik maken van basisdiensten die de verschillende providers u via glasvezel bieden: supersnel internet, digitale televisie en telefonie. Dit zijn vertrouwde diensten maar van zeer hoogwaardige kwaliteit via een nieuwe infrastructuur. Daarnaast kunt u in de nabije toekomst gebruik maken van allerlei nieuwe vormen van dienstverlening.

Welke diensten kan ik in de toekomst nog meer verwachten?
Er worden meer en meer diensten ontwikkeld die de sociale samenhang in de gemeente bevorderen en directe toegevoegde waarde hebben voor de inwoners. Denk hierbij aan diensten op het gebied van beveiliging, zorg en entertainment. Meer informatie over nieuwe diensten vindt u op de site van Glashart bij alles over glasvezel.

Wie kunnen zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting van Glashart?
In gemeentes waar een glasvezelnetwerk van Glashart wordt aangelegd, kunnen alle huishoudens binnen het vastgestelde aansluitgebied zich aanmelden. Helaas kan dit voor sommige bewoners betekenen dat ze niet of niet kosteloos kunnen worden aangesloten op deze nieuwe infrastructuur. Het zal hier voornamelijk om woningen in de zogenaamde buitengebieden gaan. Doe de postcodecheck op deze site om te kijken of ook u kunt worden aangesloten.

Ik woon in een appartement, hoe word ik aangesloten?
Bij een zogenaamde gestapelde woning zoals een appartement wordt er eerst contact gezocht met de eigenaar of VvE van het complex. In onderling overleg wordt vervolgens bepaald hoe de kabels worden aangelegd. Normaal gesproken gebeurt dit via de meterkast. De glasvezelkabel wordt dan via de meterkasten doorgetrokken. Indien u geen aansluiting wenst, moeten we toch om uw medewerking vragen om uw bovenburen aan te kunnen sluiten.

Hoe werkt glasvezel?
Communicatie via glasvezel gebeurt door middel van licht. Het licht schijnt aan de ene kant in de doorzichtige glasvezel, waarna het licht zich razend snel door het kabeltje verplaatst. Aan de andere kant vangt een detector het licht weer op. Door het laserlicht super snel aan en uit te schakelen, kunnen digitale gegevens worden doorgegeven. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen de informatie vormt. De snelheid van aan- en uitschakelen van licht bepaalt de snelheid van de informatieoverdracht.

Krijg ik ook nummerweergave?
Nummerweergave is standaard beschikbaar. Alle moderne telefoontoestellen kunnen van deze dienst gebruik maken. Wilt u geen nummerweergave, dan kunt u dit zelf uitzetten.

Kan ik een bellimiet instellen?
Dit is afhankelijk van het dienstenaanbod van uw serviceprovider. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw provider. Hebt u nog geen serviceprovider? Selecteer op de homepagina van Glashart uw plaatsnaam. U ziet dan een overzicht met diverse lokale informatie waaronder de beschikbare providers in uw gemeente.

Ik heb nu een geheim nummer, kan dat straks ook?
Tijdens de installatie van uw abonnement kunt u aangeven dat uw telefoonnummer geheim moet blijven.

Kan ik mijn huidige tv, computer en telefoon gewoon blijven gebruiken met een glasvezelaansluiting?
Ja. U hoeft geen nieuwe apparatuur aan te schaffen. Uw computer moet wel over een netwerkkaart beschikken, maar die is op veruit de meeste computers standaard aanwezig.

Is een alarmlijn mogelijk?
Dit is afhankelijk van het dienstenaanbod van uw serviceprovider. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw provider. Hebt u nog geen serviceprovider? Selecteer op de homepagina van Glashart uw plaatsnaam. U ziet dan een overzicht met diverse lokale informatie waaronder de beschikbare providers in uw gemeente. Meer informatie over beveiligingstoepassingen vindt u tevens op de site van Glashart bij diensten van morgen.

Is tweegesprek via huiscentrale mogelijk?
Interne gesprekken via de huiscentrale blijven mogelijk. Een tweegesprek voor buitenlijnen is niet mogelijk.

Is het mogelijk om digitale tv-signalen draadloos over te brengen in huis?
Dit is mogelijk met een Devolo. Deze optie wordt geleverd door de service provider. De Devolo maakt met behulp van twee afzonderlijke adapters een verbinding tussen twee stopcontacten van het elektriciteitnetwerk in huis. Het analoge tv-signaal wordt gewoon via de coaxkabel overgebracht.

Kunnen er meerdere tv-toestellen worden aangesloten via glasvezel? Ja, dit is bijna altijd mogelijk. Via een doorlus in de meterkast wordt er een verbinding gemaakt met de bestaande coax-bekabeling. Op die manier kunt u via een analoog signaal op meerdere toestellen tv bekijken. Voor specificaties van KPN Glasvezel kunt u het beste contact opnemen.

Wordt voor de aanleg de gehele straat opengebroken?
Nee. Om de glasvezelkabels te kunnen leggen, wordt alleen de stoep opengebroken. Dit gebeurt aan een kant van de straat zodat de hulpdiensten in geval van nood wel bij de woningen kunnen komen.

Hoe lang gaat de stoep open?
Glashart streeft ernaar om de werkzaamheden in een straat binnen 1 dag af te ronden. Het kan voorkomen dat uw straat langer open is omdat er meerdere werkzaamheden moeten worden verricht. In zo’n geval is het efficiënter om de straat iets langer open te laten.

Wordt mijn tuin helemaal open gegraven?
Bij de aanleg wordt er in de meeste gevallen vrijwel niet in uw tuin gegraven. Vanaf de straat wordt er door middel van tuinboring zo’n 60 cm onder de grond een glasvezelkabel door uw tuin naar de voorgevel van uw woning getrokken. Daar wordt dan een klein gat gegraven om later de verbinding met uw woning te maken. Na de tuinboring wordt een afspraak met u gemaakt om de glasvezel naar binnen te brengen.

Waar komt de glasvezelkabel het huis binnen?
De monteur begint met het opgraven van de glasvezelkabel bij de gevel. Vanuit de kruipruimte of kelder wordt de glasvezelkabel naar binnen gehaald. Vervolgens wordt deze in een glasvezelmodem gemonteerd. Nadat de apparatuur is gecontroleerd, worden huis en tuin weer helemaal netjes opgeleverd. U kunt er van op aan dat de doorvoer van buiten naar binnen waterdicht wordt afgewerkt.

Waar komt het glasvezelmodem te hangen?
Meestal zal dit in de meterkast zijn. In sommige gevallen is er geen meterkast in de woning of is deze moeilijk bereikbaar. In dat geval wordt er naar een geschikte plaats gezocht. De exacte plek wordt altijd in overleg met u bepaald.

Heb ik voor in mijn woning nieuwe kabels nodig als de glasvezelkabel en de modem zijn aangelegd?
Op het glasvezelmodem kunnen de bestaande tv-, telefoon en/of internetkabels gemakkelijk worden aangesloten. Ook draadloos internet blijft gewoon mogelijk. Voor digitale televisie heeft u wel een nieuwe kabel nodig. Uiteraard wordt deze meegeleverd bij de decoder voor digitale televisie.

Kan ik ook op een later moment worden aangesloten?
Technisch is dit zeker mogelijk. Maar aangezien we de straat dan opnieuw moeten openmaken, zijn hier extra kosten mee gemoeid. Deze kosten – die kunnen oplopen tot honderden euro’s – komen dan wel voor uw rekening.

Als ik toestemming verleen voor de werkzaamheden, ben ik dan ook verplicht diensten af te nemen?
Nee, dat bent u niet. U bepaalt zelf of ook daadwerkelijk gebruik maakt van de glasvezelaansluiting in uw woning. In het geval echter, dat uw glasvezelaansluiting via een eigen bewonersinitiatief (de zogenaamde vraagbundeling) tot stand is gekomen, bent u gehouden aan de afspraken die er met betrekking tot de afname van diensten zijn gemaakt.

Kan de monteur zich legitimeren?
Iedereen die betrokken is bij de aanleg en realisatie van het glasvezelproject is bezit van een legitimatiepas met het Glashartlogo. Vraag hier gerust naar.

Service- en informatiepunt


Heeft u vragen, dan kunt u, maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18. uur, vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur terecht bij Expert Arendsen aan de Kerkstraat te Hengelo (G).

Dit kan vanaf 22 mei 2010, de eerste tijd is er iemand van Glashart aanwezig om uw vragen te beantwoorden en u, indien gewenst,  te voorzien van informatie over de diensten. Het personeel van Expert Arendsen wordt eveneens door Glashart getraind om dezelfde service te kunnen bieden.

Voor vragen kunt u ons ook via e-mail bereiken op info@dbhengelo.nl

Info-avonden
Om iedereen te informeren en antwoord(en) te geven op vragen die leven worden er info-avonden gehouden in Hengelo (G), Vorden en Zelhem.

Hieronder de planning:

Hengelo (G)   17 & 20 mei 2010 (20.00 uur) bij Partycentrum Langeler
Spalstraat 5.

Vorden            25 & 31 mei 2010 (20.00 uur) bij Hotel Bakker
Dorpsstraat 24.

Zelhem            18 & 19 mei 2010 (20.00 uur) bij Zalencentrum Witte Paard
Ruurloseweg 1.

Wij hopen u te mogen begroeten op één (of meerdere) van bovenstaande avonden!

EXTRA INFO-AVOND

Woensdagavond 23 juni 2010 wordt er een extra info-avond gehouden, van 19.30 uur tot 21.30 uur bij Partycentrum Langeler. Op deze avond zijn er leden van de initiatiefgroep, alle providers en Glashart aanwezig om (extra) informatie te geven en eventueel te helpen bij het invullen van formulieren.

Comité van aanbeveling
Ook onderstaande personen zijn voorstander van de aanleg van Glasvezel in Hengelo (G) en Keijenborg:

Drs. H.J. Ormel, 2e Kamerlid voor het CDA
Drs. Nico Eijck, huisarts te Hengelo (G)
 

Ton van Walstijn, fysio- en manueel therapeut te Hengelo (G)
Mr. Anne Pera, notaris in de gemeente Bronckhorst
Matthieu Claassen, reclamemaker te Hengelo (G)
Pieter Gerrits, makelaar te Hengelo (G).
Jaap van Gijssel, voormalig gemeentesecretaris te Hengelo (G) en
o.a. bestuurslid van het Oranjecomité Hengelo (G)
De directie van Markenheem, o.a. verantwoordelijk voor Zorgcentrum
De Bleijke

Werkgroep De werkgroep bestaat uit: terug Rob Noevers (voorzitter) “Het internet brengt de wereld bij je aan huis” Arnold Grotenhuys (secretaris) “Wie naar het verleden kijkt, staat met de rug naar de toekomst” Annemiek Hendriksen (lid) “Deze sneltrein stopt niet elke dag in Hengelo (G)” Gerard Berenbroek (lid) “Toekomstgericht met de snelheid van het licht” Richard Arendsen (steunpunt) “Een glasvezelnet in Hengelo (G), waarom wachten op de toekomst als we NU de kans kunnen pakken” Geraldo Melgers (steunpunt)